WORKSHOP leiden door verlies
Workshop Leiden door verlies
- Hoe voorkom je (langdurig) uitval na ingrijpende gebeurtenissen in leven van de medewerkers?
- Welke begeleiding is helpend wanneer een medewerker door reorganisatie zijn baan verliest?
- Wat doe je als een toonaangevend directielid overwachts vertrekt of overlijd?
- Hoe neem je duurzaam afscheid van collega’s
- Hoe ga je om met een collega die arbeidsongeschikt wordt?
Een unieke workshop over omgaan met afscheid nemen, verlies en rouw op de werkvloer en handvaten om (langdurig) uitval te helpen voorkomen, waarin we beproefde concepten rondom rouw versterken door activiteiten met paarden.
Loop jij er ook wel tegen aan als leidinggevende, HR-adviseur of coach dat je medewerker of coachee in een proces van afscheid, verlies en/of rouw is beland? En jij het gevoel hebt dat je daar onvoldoende van afweet? Dat je je afvraagt op welke manier het afscheid, verlies of de rouw van invloed is op het functioneren van je collega of coachee. Wat je daarin van hem of haar kunt verwachten? En welke handvatten je kunt gebruiken in het begeleiden van je medewerker of coachee? In de workshop “Leiden door verlies” leer je hoe hier mee om kan gaan. Om de bewustwording op het thema afscheid, rouw en verlies te verdiepen ga je ook met onze paarden aan de slag. Je gaat ontdekken hoe thema’s als afscheid, verlies en rouw bij jou (door) werken in het contact met collega’s en coachees.
Tijdens de workshop gaan we werken aan:
- De bewustwording van de impact van verlies op de werkvloer,
- Hoe je het welzijn van je collega of coachee kan bevorderen bij het rouwproces
- Hoe je ervoor kan zorgen dat de kans op langdurig uitval wordt verkleind.
Een verlies dat plaats vindt in het persoonlijk leven of op de werkvloer, heeft vaak ook verliezen tot gevolg op andere terreinen van het leven. Niet alleen door overlijden van een persoon kan rouw en verlies ontstaan. Ook bij reorganisatie of andere grote veranderingen in processen, organisatiestructuren of functiehuizen kan voor medewerkers een vorm van verlies ontstaan. Meestal is er onvoldoende aandacht bij het verdwijnen van taken, functies of organisatieonderdelen. De neiging is om te focussen op het nieuwe: Dat wat anders moet. Echter goed afscheid nemen van de oude situatie is net zo belangrijk als het omarmen van een nieuwe situatie. Door bewust stil staan bij wat er losgelaten moeten worden, wat meegenomen wordt naar de nieuwe situatie voorkom je stagnatie van het rouwproces met onbewuste remmende patronen tot gevolg.
Door een bron van steun te zijn en ook naaste collega’s te faciliteren hoe om te gaan met de rouwende collega, zorg je voor een bedding waarin de medewerker alle ruimte heeft om aan te geven wat hij of zij nodig heeft om te herstellen en bij uitval weer aan het werk te gaan of aan te haken bij de ingezette verandering. Door ook oog te hebben voor verliezen, zoals verandering van werkplek of ontslag, arbeidsongeschiktheid geef je de medewerker steun bij het afscheid nemen en loslaten van wat was, waardoor de medewerker zich op een volgende werkplek of nieuwe rol kan gaan hechten zonder de onverwerkte ballast van zijn of haar vorige werk(plek).
Wat kan je aan het einde van workshop:
- Je bent je bewust wat het effect is van je eigen verlies ervaringen op je rol als leidinggevende, HR-medewerker, coach etc.
- Je bent je bewust van de overdrachtsmechanismen die kunnen spelen op gebied van afscheid, rouw en verlies.
- Je hebt kennis van de verschillende rouwreacties en de mythes rondom rouw, de do’s en don’ ts bij het begeleiden.
- Je bent in staat op je eigen manier uitleg te geven over afscheid, rouw en verlies.
- Je hebt tools geleerd om in te zetten in de praktijk.
Programma
- Voorstellen en verdiepende kennismaking tussen de paarden rond thema rouw & verlies
- Theorie afscheid rouw en verlies, ook vanuit systemisch oogpunt
- Gespreksoefening
- Behandeling van feiten en fabels
- Uitwerking van de tool “Verliescirkel”: Theorie en oefeningen tussen de paarden
- Behandeling van Do’s en Don’ts
- Reflectie op de dag
Wanneer:
– 19 september (HRM + leidinggevende)
– 20 september (coaches met paarden/EAC)
– 12 oktober (speciaal voor JOU, individueel)
– 29 november (coaches met paarden/EAC)
– 12 december (HRM + leidinggevende)
– 18 januari (speciaal voor JOU, individueel)
Locatie
De workshop geven we op de landelijke en rustige locatie van ROScoaching midden in het groen op de Buntwal 8, 3864 MZ in Nijkerkerveen (nabij Amersfoort).
Groepsgrootte:
Om voldoende diepgang in de workshop te kunnen brengen voor alle deelnemers hebben we kozen voor beperkte groepsgrootte. Aan de workshop kunnen maximaal 10 deelnemers deelnemen. Bij minimaal 6 deelnemers gaat de dag door.
Investering
De investering voor de gehele dag bedraagt €349,- exclusief 21% btw. Hierbij is inbegrepen:
- Onbeperkt, koffie, thee, water en sap,
- Brownie bij ontvangst,
- Biologische en ambachtelijke lunch inclusief soep,
- Versnaperingen zoals fruit, rauwkost, noten en chocolade,
- Lesmateriaal
- Inzet van de paarden
Deze workshop wordt gegeven in samenwerking met Coby Ouwehand van Ouwehand Rouw- en verliesbegeleiding, voor meer informatie, zie haar website:
https://ouwehandrouwbegeleiding.nl
Flyer Workshop Leiden door verlies
Rolinka van Markus
Coach / Trainer / Pionier
Met een paardachtige blik benader ik mensen en organisaties. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met bewust leiderschap. Op deze manier wil ik bijdragen aan organisaties met een werkklimaat waarin jong professionals zichzelf optimaal kunnen ontwikkelen.
Merijn de Jonge
Coach / Trainer / HR-adviseur
Talenten in mensen naar boven halen en uitdagen om ze toe te passen. Doen waar je gelukkig van wordt en mensen daartoe uitdagen. Mijn doel is een werkklimaat in organisaties te creëren waar dit mogelijk is. Op deze manier bereikt een organisatie haar doelen op een duurzame wijze.
Wil je ons live spreken?
Telefoon: 0342 434 008
Mobiel Rolinka: 06 291 293 57
Mobiel Merijn: 06 193 903 25
Ons adres is
Buntwal 8
3864 MZ Nijkerkerveen